mandag, mars 14, 2011

Slow Food. Hva, hvorfor og hvordan?



Slow Food. Hva, hvorfor og hvordan?
Kom på møtet i Fuchsia Bergen torsdag 17. mars og hør om bevegelsen som startet i Italia i 1986 som
en protest mot hurtigmaten (”fast food”) og den stressete hverdagen som ikke gav rom for å samles om
det gode måltidet og nyte den gode smaken.

I dag er Slow Food-bevegelsen blitt verdensomspennende, og er representert i 135 land med over
100 000 medlemmer.

I Italia, med sine rike mattradisjoner, hadde de virkelig noe å forsvare. I Norge derimot, må det meste
gjenoppdages og innføres på nytt , men vi er på rett vei! Det dukker stadig opp nye produsenter med
nisjeprodukt som ivaretar den gode, ekte og naturlige smaken. Eldre husdyrraser som holdt på å bli
utradert er tatt opp igjen. Disse lokale produktene finner vei til forbrukerne gjennom nye kanaler. Egne
avdelinger har så smått begynt å finne innpass i våre supermarkeder, for ikke å forglemme ”Bondens
marked” som også blir etablert stadig flere steder i vårt langstrakte land.

Stadig flere oppdager at kortreist mat smaker bedre enn matvarer som er produsert langt borte og har
reist halve kloden rundt for å nå oss. Kanskje vi bør finne tilbake til sesongen for de enkelte matvarer?
Jordbær smaker tross alt best i jordbærsesongen hos oss, og ikke ved juletider når bærene må fraktes
fra Sør-Amerika. Kanskje det er på tide at de som har anledning til å anlegge en liten kjøkkenhage igjen
satser på å litt av sitt eget behov og nyte den gode smaken??

Kveldens foredragsholder er Egil Risnes, som er styremedlem i Slow Food Bergen.


Han er selv botaniker,mat- og hageentusiast.

Ingen kommentarer: