Utøy og sykdommer

Fuchsia blir ofte utsatt for en del skadegjørende insekter. Særlig er det hvitfly (mellus) som er plagsom. Thrips og teger kan ogsA skade favorittpiantene våre, og angrep av spinnmidd forekommer av og til.

Hvitfly

Dette er langt den vanligste skadegjøreren pa fuchsia i Norge. Det er var normale veksthus-mellus (latinsk navn) som plager våre planter, og den liker fuchsia kanskje like godt som tomater, melon og squash. Du kan risikere at den dukker opp i kjelleren eller planterommet nar du minst skulle tro den kunne eksistere. Selv midtvinters klekkes eggene ut nar temperaturen blir høy nok. Dette er egg du selv har tatt inn om høsten, enten under bladene pa plantene, eller i jorda plantene står i.

Hvitfly skader plantene pa flere måter, bortsett fra det estetiske ved at små hvite møll-lignende insekter stadig fiyr opp nar du rører plantene. De gnager cellevev og derved skader den unge veksten, og ekskrementene fra hvitflyen ligger som et søtt seigt belegg pa bladene, såkalt «honningdugg» . Dette belegget kan fort mugne og er grobunn for sopp, og det tetter igjen porene i bladverket.

Spinnmidd

Spinnmidd er heldigvis mindre vanlig enn hvitfly. Likevel skal en være oppmerksom på at spinnmidd forekommer når som helst på året, særlig under varme og tørre forhold. Spinnmidd (latinsk navn) er et lite edderkoppdyr som lever av innholdet i bladcellene pa en plante. For å gjøre innholdet i cellene fordøyelig sprøyter den inn en galle. Dette fører til slutt til at bladcellene dør og på en plante med langvarig (det vil si ca en ukes tid) angrep av spinnmidd, blir bladene tørre, grå i overflaten og sprø, til slutt faller bladverket av.
Ofte er spinnmiddd noe du får kjøpt - du henter det kanskje hjem fra et hagesenter eller en blomsterhandel under bladene på en hawaii-rose eller eføy.

Trips og Teger, Bier, humler og veps

Disse skal strengt tatt ikke regnes som skadedyr men har du studert en blomst som har praktisk talt blitt revet i filler av kraftige bein når en lubben humlekropp har prøvd å trenge seg inn i et altfor trangt blomsterbeger, så er sjansene store for at du forandrer mening om også disse dyrene!

Botemidler mot insektangrep

Insektene som gjør skade pa fuchsia er enten gnagende og sugende udyr, eller nektar-etere. Den siste kategorien bør man kanskje være litt varsom mot og heller tåle. De gnagende og sugende insektene, som spinnmidd, hvitfly og lignende, kan man bekjempe med sprøyting. Qm man bruker kjøpte kjemikalier eller tyr til gamle kjerringråd er en smaks sak. Midler som insektssåpe, grønnsåpe og lignende «grønne» stoffer har liten virkning på voksne individer, og ingen effekt på egg og larver. Men det tilfredsstiller samvittighetskravene. Skal slike midler virke må de brukes rikelig og ofte. Mye rimeligere og mer effektivt er de kjemikaliene vi ennå kan få kjøpt. Spør ditt lokale hagesenter hvis du er plaget av skadedyr, da ikke alle midler er å fa kjøpt i de forskjellige deler av landet. Og du kan være sikker på at det du da bruker er godkjent og ufarlig så lenge du følger bruksanvisningen. Husk verneutstyr!

Biologiske hjelpemidler som snylteveps og rovmidd er effektive dersom du har svært mye skadedyr. Disse uskadeliggjør forskjellige udyr på forskjellig vis, for eksempel ved å legge sine egne egg i skadedyrenes larver, eller rett og slett ved å spise dem. Det må imidlertid være nok skadedyr til at rov-insektene kan leve lenge nok til å utrydde dem. Til slutt når der ikke er flere skadedyr igjen i drivhuset, vil de enten utrydde hverandre, eller bare dø ut. Rovinsekter kan bestilles fra gartner-organisasjoner (LOG o.l.) og kommer i posten.

Sopp og rust

Meldugg (botrytis) er vanligvis ikke et stort problem med fuchsia. Stiklinger som blir satt tidlig og som kanskje har for fuktige og kjølige omgivelser kan plages med meldugg.
I Norge er vi heller ikke mye plaget av fuchsia-rust (Pucciniastrurn epilobii). Vanlige kjemiske midler mot rust på roser burde kurere eventuelle angrep.

Til hjelp mot sopp og rust

Stiklinger kan beskyttes noe mot meldugg ved å bruke hormon-pulver. Pulveret fåes både for myk og hard ved, og fuchsia-stiklinger regnes som myk ved. Dypp enden av stilken i pulveret før du stikker dem i komposten. Et godt middel for å forebygge meldugg, råte og sopp er å dusje plantene med Atamon, et middel som finnes i de fleste dagligvarebutikker og brukes som konserveringsmiddel i syltetøy.
Det finnes også andre gode midler mot rust, men vent med innkjøpet til du ser om du trenger det. Kanskje er du heldig og ser aldri en rustangrepet fuchsia i det hele tatt!

Værskader

Om våren er det særlig sterk sol og skarp vind som kan forårsake skader pa bladverket. Plantene bør herdes før de utsettes for slike påkjenninger, det vil si, plasseres i ly for vind og skygget for sola i den første tiden. Det kan lett bli voldsomme endringer i omgivelsene for en tander plante som kommer ut fra et lunt vinteropplag. Hvor lenge en skal herde plantene er avhengig av vind og sol, og til dels også plantetypen.

Kilde: Norsk Fuchsia Selskap